ALUMINIA

Aluminia var en dansk fajancefabrik, der blev grundlagt i 1863 på Christianshavn af en jysk godejersøn, cand.polyt. August Schiøtt, som købte grunden på Christianshavn i den hensigt at benytte fangerne i Christianshavns Fængsel til arbejdere. 
Da Aluminia-fabrikken begyndte at fremstille fajance i 1863, blev pæne, keramiske stel til hvermandseje i Danmark. Navnet Aluminia kommer af grundstoffet aluminium, der netop er en vigtig bestanddel af ler og dermed fajance. 
August Schiøtt døde allerede i 1867, og hans efterfølger drev fabrikken frem til 1868 uden fremgang. Herefter blev ledelsen overtager af ingeniør og købmand Philip Schou, som flyttede fabrikken til Frederiksberg i 1869.

I 1872 omdannedes Aluminia til et aktieselskab, og det kom til at gå så godt, at fabrikken kunne opkøbe den Kongelige Porcelænsfabrik i 1882. I dag er begge fabrikker en del af Royal Copenhagen.
I 1931 blev Christian V. Christensen direktør for de to fabrikker, hvor han var leder i omkring 30 år. I 1933 blev Nils Thorsson tildelt ansvaret som kunstnerisk leder for Aluminia, og i de mange år følgende år stod Nils Thorsson og hans medarbejder Thorkild Olsen bag en imponerende række af nye stel.

 

Som så mange andre fabrikker blev også Aluminia ramt af 1930’ernes økonomiske krise, så det var et scoop at ansætte Nils Thorsson, der var blevet kendt, da han udstillede en serie brogede fajancer på verdensudstilling i Paris i 1925, hvor han vandt guldmedalje. Brugskeramikken havde Nils Thorssons store interesse, og i 1930 påbegyndte han en modernisering af begitnings- og sprøjteteknik og banede derved vej for en rationalisering af stelproduktionen på Aluminia. 
Både Aluminia og Den Kongelige Porcelænsfabrik var ramt under 2. verdenskrig af sparsom adgang til råmaterialer. Efter krigen blev Nils Thorsson kunstnerisk leder af begge fabrikker, og i 1951 oprettede han en elevskole til gavn for dem begge.

I 1958 skabte Nils Thorsson serien Tenera, hvor han satte seks unge nordiske kunsthåndværkere til at designe motiver: Beth Breyen, Kari Christensen, Berte Jessen, Marianne Johanson, Inge-Lise Koefoed og Grete Helland-Hansen. "Tenera" er latin og betyder "det første, det spæde" - og "spirende". Og det var da netop også det, der var meningen med elevskolen. De unge skulle gå nye veje, og der blev skabt mange smukke designs i en arbejdsatmosfære kendetegnet ved god stemning, gensidig inspiration og ungdommeligt vovemod. 
 

Aluminia ophørte som selvstændig virksomhed i 1969 og blev sammen med Den Kongelige Porcelænsfabrik en del af Royal Copenhagen.

​​​​​​​

BAVARIA

En del tysk porcelæn er mærket Bavaria. Her er ikke tale om et væremærke, men betegner blot, at det er produceret i delstaten Bayern.

Nogle af de mest kendte tyske porcelænsmærker er Meissen, Seltmann, Kahla, Winterling og Colditz. Især de sidstnævnte er ret populære for tiden, fordi de passer ind i retro-bølgen og i moderne hjem.

Du finder flødekanden her »

COLDITZ

COLDITZ er egentlig en by i Leipzig, Sachsen, men vi kender nok navnet bedst fra porcelænsfabrikken, der etableredes i 1958 med logoet 'cp'. Colditz Porzellanwerk havde bl.a. samarbejde med porcelænsfabrikken KAHLA »

Find den blomstrede tallerken her, samt en stribet flødekande her »

Webshop fra e-hjemmeside.dk