Jeg kan ikke altid kende forskel på SØLV og SØLVPLET, men jeg går ud fra, at der er tale om plet, hvis jeg ikke kan finde nogen mærker. Omvendt kan man ikke gå ud fra, at der er tale om sølv, hvis genstanden er stemplet, men så kan man som regel også se om der er tale om det ene eller det andet ud fra stemplingen. Læs mere om begreberne nederst på siden, hvor du også kan læse om Stelton og Erik Magnussen, samt om Just Andersen.

Det ser godt ud at mixe forskellige stager i sølv eller sølvplet.

Opstilling med tin.

Hyggeligt interiør med tin

SØLV er et ædelmetal, og da det er et meget blødt ædelmetal, iblandes det ofte kobber eller andre metaller for at give det den hårdhed, der skal til for at gøre det anvendeligt.
Rent sølv har en lødighed på 1000/1000, mens sterlingsølv har en lødighed på 925/1000, hvilket betyder, at sterlingsølv indeholder 925 dele sølv og 75 dele andre metaller. Sterlingsølv bruges til smykker og andre ting, som ikke slides så meget.
Til bestik og andre brugsgenstande anvender man ofte sølv med en lødighed på 830.

SØLVPLET er betegnelsen for sølvarbejder, hvor selve genstanden er lavet af kobber, tin, messing eller andre metaller og overtrukket med en fint lag sølv.
Også ting af sølvplet er ved at blive samlerobjekter og optræder nu på fx Brunn-Rasmussens auktioner, hvilket ville være utænkelig for få år siden.
På Genbrugslopper tænker vi, at med mindre man direkte er ude efter investeringsobjekter, skal man ikke gå så højt op i om der er tale om sølv eller sølvplet. Det vigtigste er, at man kan lide det, man ser. 

H.O.H. og COHR: H.O.H. er betegnelsen for H. O. Hansens Sølvsmedie i Fredericia (1947-1980), mens Cohr betegner Carl M. Cohrs guldsmedeforretning i Fredericia, der senere udvidedes til Fredericia Sølvvarefabrik. 

Carl M. Cohr overtog sin fars guldsmedeforretning i Fredericia i 1887. I det tilhørende værksted begyndte han at producere sølvskeer, og i løbet af en halv snes år var 16 personer beskæftiget på værkstedet, der nu ud-viklede sig til Fredericia Sølvvarefabrik. I 1921 begyndte fabrikken også at producere sølvplet og blev den største sølvvarefabrik i Skandinavien.

JUST ANDERSEN (1884-1943) blev født på Grønland og tilbragte de først 10 år af sit liv der. Det har utvivlsomt være med til at påvirke hans design og kunst som voksen. Just Andersen bestræbte sig på at ramme dét, han kalder "den nordiske form", - en enkelt og fortættet kraft sammen med en blødhed, der skulle være et udtryk for den nordiske karakters fasthed og mildhed.

Just Andersen var uddannet billedhugger og sølvsmed, men begyndte hurtigt at interessere sig for mindre kostbare materialer, som flere havde råd til, bl.a. tin og bronze og hans egen opfindelse, diskometal, - en legering af bly og antimon, opkaldt efter hans fødeegn, Diskobugten.

Just Andersen var ikke bare designer af international klasse, men også en dygtig håndværker, der tillige havde blik for moderne produktionsmetoder. Som designer udspringer han af art deco- eller skønvirkestilen, men hans kunst rækker både bagud til fx det oldnordiske formsprog og fremad mod en mere enkel og minimalistisk stil.

Just Andersen gundlagde sammen med sin hustru virksomheden Just Andersen A/S i 1918. Virksomheden fik hurtigt forretninger i København, Berlin, London, New York og Los Angeles, og ved Just Andersens død i 1943 havde den en medarbejderstab på 75 personer.

STELTON. Som mange andre virksomheder er navnet Stelton en sammentrækning af to navne, nemlig navnene på de to soldaterkammerater, Niels Stellan Høm og Carton Madelaire, der fandt sammen om en lille virksomhed, der startede med at sælge sportssko og møbler. Da de to venner hørte om den lille fabrik "Dansk Rustfri", tog deres firmadrømme for alvor fart, for det var ikke kun dansk-erne, der var vilde med deres brugsgenstande af rustfri stål; i USA blev især Stelton-skålene indbegrebet af Danish Modern. 

Stelton-kanden, som den populært bliver kaldet, blev designet af Erik Magnussen i 1977, og fra Steltons side var den tænkt til at skulle fuldføre Cylinda-Line, som hovedsagligt var designet af Arne Jacobsen. Derudover var det Erik Magnussens ambition at designe en termokande, der kunne betjenes med én hånd, og det må man sige er lykkedes ganske godt. 

EM77 er Steltons bedst sælgende produkt nogensinde og har fået ID-prisen i 1977, IF design award i 1992 og Klassikerprisen i 2007.

Webshop fra e-hjemmeside.dk