På siden her finder du glasvaser, hyacintglas, flasker, lysestager, fyrfadsstager, gamle og nyere, ukendte og mere kendte imellem hinanden. Du kan finde designere fra Iittala, fx Timo Sarpaneva og Alvar Aalto. Læs mere om Iittala nederst på siden.

Iittala blev etableret som glasværk i byen af samme navn i 1881 og producerede bl.a. mundblæst, presset og bemalet glas. I begyndelsen af 1900-tallet var Iittala en af de første designvirksomheder, der tog tidens strømninger om funktionalitet og æstetik til sig, og denne udvkling tog for alvor fart i den tidlige modernisme, hvor Alvar Aalto, Aino Aalto og Kaj Franck stod i spidsen for udviklingen af Iittalas brand.

Iittalas filosofi er, at godt design aldrig går af mode, og der produceres stadig designs, der blev skabt for over 80 år siden. Virksomhedens og designernes måsætning er at skabe et design, hvor æstetik og funktionalitet er to sider af samme sag, og som har en livslang holdbar-hed. Alvar Aalto satte sit præg på Iittalas filosofi med troen på, at alle produkter skulle være nødvendige, smukke, anvendelige og til-gængelige for alle, og så skulle det desuden være forbrugeren, der bestemte, hvad produktet skulle bruges til. Læs mere om Iittala her »

AALTO. Alvar Aalto (1878-1976) var finsk arkitekt og designer af international karat. Første udgave af hans nok mest kendte design, Aalto-vasen, vandt i 1936 en konkurrence udskrevet af Iittala under navnet 'Eskimokvindens bukser'.De bløde linjer og organiske former i Aaltos designs er inspireret af det finske landskabs utallige søer og skove.
Som danske Per Lütken ønskede Aalto at kombinere godt håndværk og design for at modvirke tidens maskinfascination og skabe kvalitetsprodukter med mennesket i centrum. Udover glas har Alvar Aalto designet lamper, møbler og bygninger.

Jens Harald Quistgaard (1919-2008) blev oplært som billedhugger hos sin far, Harald Quistgaard, men det er som designer, især for Dansk Designs, han er kendt. Jens Harald Quistgaard slog igennem som industriel designer i 1950'erne, og hans designs til køkken og bord blev næsten synonymt med Scandinavian modern. Quistgaard fik sit gennembrud i 1953-54 med bestikket Fjord, - det første bestik, der kombinerer rustfri stål og teak.

I 1954 blev Quistgaard ansat som chefdesigner for det amerikanske firma Dansk Designs, hvor han var utroligt produktiv og skabte mere end 4000 designs. Her var han til begyndelsen af 1980'erne, hvor han bosatte sig i Rom. I 1993 vendte han tilbage til Danmark og fortsatte med at designe til kort for sin død i 2008. Just Andersen var ikke bare designer af international klasse, men også en dygtig håndværker, der tillige havde blik for moderne produktionsmetoder. Som designer udspringer han af art deco- eller skønvirkestilen, men hans kunst rækker både bagud til fx det oldnordiske formsprog og fremad mod en mere enkel og minimalistisk stil.

Webshop fra e-hjemmeside.dk